Demonstrații în România împotriva modificării în Parlament a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală

La București, câteva mii de personae au protestat miercuri seară în Piața Victoriei, împotriva adoptării în Camera Deputaților a modificărilor la Codul Penal și Codul de procedură penală, propuse de partidele de guvernare, PSD (Partidul social democrat) și ALDE (Alianța liberal democrată).

Proteste similare, de mai mica amploare, au avut loc și în alte orașe, între care Brașov, Cluj și Iași.

Schimbarea cea mai contestată se referă la abuzul în serviciu, care a fost parțial dezincrimnat. Noua definiție precizează că se consideră abuz doar dacă inculpatul obține foloase pentru sine sau pentru membri ai familiei până la gradul al doilea. În plus, s-a introdus un prag minim echivalent cu salariul minim brut, 1900 de lei (420 de euro) pentru care cineva poate fi acuzat de abuz în serviciu, pedepsele pentru această infracțiune au fost reduse, iar neglijența în serviciu abrogată.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacţionat imediat, anunțând că va contesta Codul Penal și Codul de Procedură Penală la Curtea Constituțională pentru că, în opinia sa, modificările aduse sunt „fie inutile, fie toxice, fie dăunătoare”.

Parchetul general a atras atenția, înainte de votul din Camera deputaților, că impactul schimbărilor va fi foarte mare, dacă se ține cont că doar pentru abuz în serviciu au fost trimise în judecată circa 3000 de persoane între 2014 și 2017, iar prejudiciile ajung la aproape un miliard de euro. În aceeași perioadă, pentru neglijența în serviciu, desființată de modificările adoptate de Camera Deputaților, prejudiciul statului depășește un milliard de euro.