Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să suspende plățile pentru R. Moldova

Parlamentul European a dezbătut în 5 iulie situația din Moldova

Într-o rezoluție votată în unanimitate joi 5 iulie, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să suspende plățile pentru Republica Moldova. Rezoluția condamnă decizia de invalidare a alegerilor pentru primaria de la Chișinău. Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini a afirmat în cadrul dezbaterilor că invalidarea alegerilor a fost netransparentă și că autoritățile moldovene trebuie să găsească o soluție la această situație inacceptabilă. În replică, Partidul Democrat din Moldova aflat la guvernare a spus că rezolușia este un document politic, „prin care se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Republica Moldova”, relatează agenția Moldpres. Potrivit Moldpres purtătorul de cuvânt al PDM,Vitalie Gămurari a anunțat pe o rețea de socializare că rezoluția nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor.

Reamintim că miercuri 4 iulie Delegația Europeană din Moldova a confirmat că executivul Uniunii Europene a decis suspendarea eliberării primei tranșe din programul de asistență macrofinanciară, ca urmare a evenimentelor politice din Moldova și în special a deciziei Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău. Potrivit unui comunicat oficial, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană împreună cu Serviciul european pentru acțiune externă, s-a constatat că precondițiile politice necesare pentru eliberarea primei tranșe în cadrul actualului program de asistență macrofinanciară nu au fost îndeplinite, iar această evaluare se bazează pe recentele evenimente politice din Moldova și, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor la Chișinău.

Să consemnăm și că marți 3 iulie guvernul Filip l-a citat pe comisarul european pentru extindere Johannes Hahn cu declarația că situația este „prea fierbinte acum și neclară” pentru a lua decizii de acordare sau suspendare a primei tranșe a ajutorului.