În Republica Moldova este zi de doliu național în memoria victimelor deportărilor staliniste

Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist, numit și „Trenul durerii”, din fața Gării Chișinău

În Republica Moldova este zi de doliu național în memoria victimelor deportărilor staliniste. Drapele de stat au fost coborâte în bernă, autoritățile au organizat manifestații de comemorare a victimelor regimului stalinist.

La mitingul tradițional de la Monumentul deportaților din scuarul Gării Chișinău nu au fost prezente autoritățile. Premierul Pavel Filip a primit la Guvern un grup de foști deportați.

Pe 6 iulie 1949 a avut loc al doilea și cel mai mare val de deportări din fosta Basarabie, cunoscut ca operațiunea „Iug” (Sud). Potrivit datelor oficiale, pe 6 iulie 1949 au fost deportate în Siberia și Kazahstan 11 293 de familii sau peste 35 de mii de oameni, cifră despre care istorici spun că ar fi cu mult mai mare.

Primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, iar ultimul val - în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951 și a vizat, în al doilea caz, elementele religioase, în special membrii sectelor religioase.

Potrivit datelor Asociației foștilor deportați și deținuți politici, numărul total al celor deportați ar fi de aproape 95 de mii. În Republica Moldova mai sunt în viață 7 680 de foști deportați, cu 450 mai puțini ca anul trecut.