După două săptămâni în care a tot depus eforturi să evite sancţiunile UE pentru invalidarea unui scrutin văzut ca fără cusur dinspre lumea civilizată, partidul de guvernare a suferit eşec şi a contraatacat: sancţiunea ar fi incorectă şi politizată, iar partenerii europeni sunt şi ei responsabili pentru felul cum se prezintă justiţia moldoveană. Vorbim astăzi despre această reacţie cu experta în politici europene de la Bucureşti, sociologul Raluca Răducanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: După două săptămâni în care au tot depus eforturi să evite sancţiunile Uniunii Europene, autorităţile de la Chişinău au suferit eşec. Urmare a acestui eșec au contraatacat în felul următor: au zis că sancţiunea ar fi incorectă, ar fi politizată, iar partenerii europeni ar fi şi ei responsabili pentru felul cum se prezintă justiţia moldoveană. Cum vi se pare această reacţie?
Raluca Răducanu: „Ne aflăm în situația de a face o distincție clară între fapte și propagandă guvernamentală. Faptele sunt următoarele: regimul din Republica Moldova a invalidat abuziv, fără temei legal și fără niciun fel de argument din partea observatorilor electorali rezultatul alegerilor locale, iar al doilea fapt este că Uniunea Europeană – în baza acordurilor semnate cu Republica Moldova – a luat act de această nouă și cea mai gravă lovitură aplicată democrației și a suspendat pe termen nedeterminat finanțarea.
Propaganda guvernamentală derivă din nevoia PD de a rămâne frecventabil pentru electoratul pro-european pragmatic pentru a cărui fidelizare a alocat resurse importante în ultimii ani. Dacă PD și Guvernul și-ar fi asumat invalidarea alegerilor, deci instaurarea dictaturii, ar fi pierdut electoratul fără a avea timp să cucerească o altă nișă. Prin urmare, au ales varianta externalizării
Miza în momentul acesta este crearea unor inamici ai poporului imaginari, țapi ispășitori pentru mutarea atenției publicului de la invalidarea abuzivă a alegerilor...
responsabilității și exact ce ați spus Dvs. – e vina sistemului judiciar, a carențelor legislative, a opoziției extraparlamentare, a Uniunii Europene, a oricui, mai puțin – a PD și a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc.
Mie mi se pare important de specificat că miza acestui tip de propagandă în momentul acesta este crearea unor inamici ai poporului imaginari, țapi ispășitori pentru mutarea atenției publicului de la invalidarea abuzivă a alegerilor spre alte teme confortabile Partidului Democrat și liderului acestuia.”
Europa Liberă: Am să-l citez pe premierul Pavel Filip: „Mă miră că reprezentanţii Uniunii Europene aici la Chişinău m-au bombardat ca să intervin să schimbăm decizia judecătorească. Nu cred că se încadrează în noţiunea valorilor europene”. Dvs. cum traduceți acest îndemn al Uniunii Europene de a repara situația, îndemn formulat față de autorităţile de la Chişinău, înțeles aici ca un îndemn la schimbarea deciziei judiciare, ceea ce, potrivit premierului, nu ar fi europenește?
Raluca Răducanu: „Dl Pavel Filip a mai spus și că „ceea ce se întâmplă acum este o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova”. Aceste declarații sunt niște declarații politice iresponsabile, sunt o formă de denunțare a tuturor acordurilor semnate de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, iar referitor la solicitarea de interferență a politicului în justiție, Uniunea Europeană a cerut – prin toate acordurile semnate – contrariul. A cerut independența justiției.”
Europa Liberă: Dar acum se pot repara lucrurile fără schimbarea unei decizii judiciare?
Raluca Răducanu: „Ce s-a întâmplat în Republica Moldova înseamnă abolirea, dacă vreți, a democrației prin invalidarea alegerilor. Este foarte greu să se găsească o formulă de restabilire a relației dintre autoritățile de la Chișinău și Bruxelles fără a fi respectată voia cetățeanului, pentru că Bruxelles-ul, așa cum a spus și Federica Mogherini, nu este doar un vecin, este un prieten și un partener, iar ea a specificat – al cetățenilor moldoveni.”
Europa Liberă: În ciuda loviturii acesteia care a venit, iată, prin rezoluția votată de Parlamentul European, Partidul Democrat pare că nu renunţă la opţiunea pro-vestică, dimpotrivă a spus: „vom continua reformele occidentale”. Ceea ce spunea liderul PD vineri era că „nu ne vom ține atât de ferm de condiționalități, ci mai mult de voința cetățenilor”. De ce credeți că continuă să afișeze această atașare de valorile europene? V-aţi fi aşteptat poate ca partidul de guvernare de la Chișinău să zică altceva?
Raluca Răducanu: „În primul rând, trebuie să precizăm că reformele se fac pentru ca instituțiile să răspundă mai bine
Nu există reforme fără democrație și nu există democrație acolo unde alegerile sunt invalidate abuziv. ...
nevoilor cetățeanului. Nu există reforme fără democrație și nu există democrație acolo unde alegerile sunt invalidate abuziv. Așadar, discursul despre reforme este doar atât – un discurs. După poziția inițială de invalidare a alegerilor, sigur ar fi existat o variantă mai dură – aceea de denunțare clară a relației cu Uniunea Europeană, însă, din rațiuni electorale – așa cum am spus la începutul intervenției –, PD nu-și permite în acest moment să facă lucrul acesta.”
Europa Liberă: De ce? Cum explicați?
Raluca Răducanu: „Felul în care Partidul Democrat s-a construit în ultimii ani a fost prin invocarea unui discurs proeuropean și prin asumarea unei direcții proeuropene. În secunda în care renunță la această direcție, practic PD rămâne fără electorat, deoarece ar trebui să meargă foarte mult în zona stânga, unde este deja consolidat foarte bine Partidul Socialiștilor. Deci, singura variantă care-i rămâne acum PD-ului este să mențină, cel puțin la nivel de discurs, acest drum european. În schimb, dincolo de strategia electorală pe umerii PD și ai întregii configurații de putere de la Chișinău rămâne o foarte mare responsabilitate politică, anume aceea de a arunca în aer relația instituțională dintre Bruxelles și Chișinău, care a fost construită în mai bine de nouă ani de zile; relație ce va fi foarte greu de restabilit, dacă ne uităm la posibila configurație a Parlamentului European după alegerile europarlamentare din 2019. Desigur ne putem aștepta ca după alegerile parlamentare de anul acesta de la Chișinău PD să nu-și mai dorească și să oficializeze despărțirea de Uniunea Europeană, care a început prin invalidarea abuzivă a alegerilor locale din Chișinău.”
Europa Liberă: Să trăim și să vedem, dar până atunci, iată, această poziționare a PD, Dvs. cum o vedeți, cum o interpretați? Deci, rămânem în continuare atașați valorilor europene, însă nu vom respecta condiționalitățile?
Raluca Răducanu: „Republica Moldova rămâne atașată valorilor europene prin cetățenii care își reclamă drepturile și prin doamna Maia Sandu și opoziția extraparlamentară, care s-au angajat să lupte pentru drepturile cetățenilor. PD, actualul Guvern, actuala formulă de guvernare nu mai este ancorată Uniunii Europene, dimpotrivă acum PD – din punct de vedere politic – este într-o poziție mult mai slabă decât era în urmă cu doi ani, deoarece prin decizia de invalidare a alegerilor și-a fragilizat întreaga construcție de până acum.”
Europa Liberă: De ce spuneți asta?
Raluca Răducanu: „Nu mai are un discurs valid nici pentru cetățeanul căruia i se adresează și nu mai are un discurs valid nici pentru Uniunea Europeană. PD a reușit…”
Europa Liberă: Asta-i dovadă de slăbiciune? Partidul probabil că din interior se vede puternic – a putut zice „Nu!” Uniunii Europene.
Raluca Răducanu: „Republica Moldova în momentul acesta nu are alt drum decât Uniunea Europeană. Uniunea Europeană este cea care a asigurat cumva sustenabilitatea financiară a acestui stat. Deci să renunți ca partid la relația cu Uniunea Europeană este orice, mai puțin o poziție de forță, mai ales în condițiile în care în ultimii ani s-au alocat resurse extraordinar de mari tocmai pentru a căpăta legitimitate externă, în special din partea Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Despre poziția României aș vrea să discutăm în continuare foarte pe scurt, doamna Răducanu. A lăsat impresia că nu este întru totul solidară cu Uniunea Europeană și această impresie durează de ceva vreme. Iată și în recentul episod cu invalidarea alegerilor nu a urmat nicio reacție din partea României oficiale. Dvs. ce credeți despre asta?
Raluca Răducanu: „Atât eu, cât și alți comentatori de la București am atras atenția public asupra faptului că ar fi fost nevoie de o poziție oficială a României. Au existat doar poziții ale unor partide, a PNL-ului și a USR-ului, dacă nu mă înșel. O poziție oficială din partea României ar fi fost necesară în primul rând datorită faptului că în baza unor relații afective cetățenii Republicii Moldova se așteaptă în primul rând de la România să fie cea care îi apără de abuzurile vecinilor sau de abuzurile politicienilor moldoveni.”
Europa Liberă: Dvs. cum ați explica iată acestor cetățeni, de ce România a tăcut în toată perioada asta?
Raluca Răducanu: „Să știți că nu am o explicație nici pentru mine, prin urmare ar fi foarte greu să încerc să explic cetățenilor moldoveni. Probabil și la nivelul instituțiilor de decizie românești există o grilă de interpretare nu tocmai adecvată pentru ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova…”
Europa Liberă: Dacă comentăm negativ, turnăm apă la moara socialiștilor sau care ar fi această interpretare greșită?
Raluca Răducanu: „Am auzit discursul acesta inclusiv în Parlamentul European și aș vrea totuși să accentuez că nu suspendarea finanțării europene face Rusia puternică în Republica Moldova și în regiune și nu criticile toarnă apă la moara socialiștilor, ci exact slăbirea democrației și a statului de drept. Deci, zona aceasta de discurs nu mi se pare adecvată pentru ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova.”