Președintele Trump: „NATO ne-a tratat nedrept, dar cred că vom găsi un compromis”

Donald Trump

Președintele american Donald Trump și-a mai atenuat criticile la adresa NATO, dar a insistat că restul țărilor din Alianță nu participă suficient financiar. Înainte de a se îmbarca în avion pentru a zbura la Bruxelles, Trump a declarat că „NATO ne-a tratat nedrept, dar cred că vom găsi un compromis... toate țările vor fi mulțumite”. Președintele american a mai spus că pe agenda sa pentru summitul NATO din 11 – 12 iulie se află Marea Britanie, „care este acum într-o criză serioasă”, și președintele rus Vladimir Putin, cu care se întâlnește pentru prima dată într-o discuție separată, pe 16 iulie, la Helsinki. „Cinstit, Putin s-ar putea dovedi problema cea mai simplă” a apreciat Trump. „Cine și-ar fi închipuit?” s-a întrebat președintele american.

Trump i-a replicat și lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, care-i atrăgea atenția astăzi că ar trebui să-și menajeze aliații, pentru că Statele Unite nu prea au mulți aliați în aceste zile. Trump a atras atenția că Statele Unite au mulți aliați, dar nu se pot lăsa exploatate. „Uniunea Europeană a profitat de noi anul trecut, am pierdut 151 de miliarde de dolari în schimburile comerciale. La care se adaugă că am acoperit 70% din cheltuielile NATO”, a spus președintele american.

Cât privește relația sa cu președintele rus Vladimir Putin, Trump a apreciat că acesta nu este nici prieten, nici inamic, mai degrabă un „concurent”, cum este și Rusia, iar acesta este un lucru bun.