Guvernul de la Chișinău va extinde scutirea de taxe vamale pentru agenții economici din regiunea transnistreană

Postul moldovenesc, la Cuciurgan

Agenții economici din regiunea transnistreană, care exportă sau importă mărfuri prin punctul de control de la Cuciurgan și care nu sunt înregistrați la Chișinău la Agenția Servicii Publice, vor fi în continuare scutiți de plata taxelor vamale. Marți, într-o ședință de lucru la Guvern, prezidată de premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a acceptat ca această scutire, care expiră pe 18 iulie, să fie extinsă până la 1 ianuarie 2019, precizează un comunicat de presă al executivului. La aceeași ședință, premierul a cerut urgentarea măsurilor necesare pentru extinderea controlului mixt moldo-ucrainean la toate punctele de control de la granița comună, inclusiv pe segmentul transnistrean.

Tiraspolul susține că a fost înștiințat de Chișinău că de pe 18 iulie la punctul de la Cuciurgan nu va mai putea importa medicamente care nu corespund nomenclatorului de stat al medicamentelor din Moldova. Subiectul a fost discutat la ultimele runde de negocieri la nivel de reprezentanți politici și grupuri de experți. Agenția de presă oficială de la Tiraspol Novosti Pridnestrovia a comentat că „Moldova dorește să impună Transnistriei o blocadă umanitară”. Pretinsul ministru al sănătății de la Tiraspol, Andrei Guranda, a declarat, citat de aceeași agenție, că anunțul Chișinăului este „ultimativ” și „arbitrar”, și nu ține cont de specificul regiunii transnistrene, unde majoritatea medicamentelor și echipamentelor medicale sunt aduse din Rusia, Belarus și Ucraina, și nu se regăsesc în nomenclatorul de la Chișinău.

Corespondenții Europei Libere în regiunea transnistreană transmit că pe fundalul acestei dispute s-au scumpit deja mai multe medicamente în farmacii.