La începutul summitului NATO de la Bruxelles, președintele american Donald Trump a reluat criticile la adresa aliaților europeni, care, în opinia sa, nu cheltuiesc suficient pentru apărarea comună, se bazează pe sprijinul Statelor Unite când vine vorba de securitate, dar fac „afaceri” cu aceeași țară, Rusia, de care NATO ar trebui să le apere.
Înaintea unei întâlniri cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, Trump a criticat în special Germania și alți aliați europeni pentru gazoductul Nord Stream 1 şi 2, care le permite să importe gaze direct din Rusia: „Apărăm Germania, apărăm Franța, apărăm atâtea țări și ele fac gazoducte cu Rusia și plătesc Rusiei miliarde și miliarde. Noi trebuie să-i apărăm de Rusia și ei plătesc Rusiei miliarde. Cred că este deplasat. Un fost cancelar german este în conducerea companiei care livrează gazele. Iar Germania o să fie în situația ca 70% din țară să fie controlată de gazul natural din Rusia. Și-mi spuneți că asta este în ordine?”, a declarat Trump. În opinia președintelui Statelor Unite, proiectele de gazoducte cu Rusia reprezintă un pericol și pentru NATO.
Trump a criticat din nou și faptul că Germania nu contribuie decât cu ceva peste 1% din PIB la apărarea comună, spre deosebire de Statele Unite care contribuie cu peste 4%. Un reproș făcut și celorlalți aliați europeni. Totodată, s-a declarat nemulțumit de promisiunile aliaților să-și mărească cheltuielile pentru apărare treptat: „Ar putea să-și mărească aceste cheltuieli imediat și fără probleme... Trebuie să facem ceva acum, pentru că situația este inacceptabilă”.
Potrivit cifrelor NATO, în 2018 cheltuielile pentru apărare ale țărilor membre se vor ridica, în medie, la 3,8% din PIB, iar opt state membre (inclusiv Statele Unite) vor ajunge, pînă la sfîrșitul anului, la un buget militar de 2% din PIB. Este țelul stabilit încă de la summitul NATO din 2014.
În replică, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că Germania nu este prizoniera politicii rusești. „Avem o mulţime de probleme cu Rusia, fără nicio îndoială”, a spus von der Leyen în marginea summitului NATO, care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles. „Pe de altă parte, în mod cert, trebuie să ţii deschise canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi”, a mai spus ea.