Donald Trump se răzgândește: orice acord de Brexit este „în ordine” (VIDEO)

Președintele americane Donald Trump a declarat, după întrevederea cu premierul britanic Theresa May la Chequers, că „nu știe” cu ce acord va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, dar „oricum va fi, eu o să-l accept atâta timp cât putem continua să facem comerț”.

Întîlnire la Checquers între președintele american Donald Trump și premierul britanic Theresa May, 13 iulie 2018

Declarația contrazice aproape total tonul unui interviu, publicat vineri dimineată de tabloidul „The Sun”, în care Trump critica planul de Brexit al premierului May, afirmând că acesta „omoară” perspectiva oricărei relații comerciale speciale între Statele Unite și Marea Britanie după ieșirea Marii Britanii din UE. Planul, considerat prea „slab”, a provocat deja demisia în semn de protest a doi membri ai guvernului britanic: ministrul pentru Brexit, David Davis, și ministrul de externe Boris Johnson.

La conferința de presă de vineri, însă, președintele american a declarat că tot ce vrea este ca după Brexit, cele două țări să aibă un acord comercial „special, și cred că este posibil”. Iar premierul britanic a precizat că după Brexit, „nu va exista nici un obstacol în calea Marii Britanii să încheie acorduri comerciale bilaterale cu Statele Unite și oricare altă țară”.

Președintele american și-a menținut însă criticile privind imigrația, care, în opinia sa, este „foarte dăunătoare Europei”, pentru că i-ar „schimba cultura” și a dat în acest context exemplul Germaniei. În replică, Theresa May a declarat că „Marea Britanie este mândră de tradiția ei de a-i primi pe toți cei care vor să contribuie la binele țării”.

Your browser doesn’t support HTML5

În Marea Britanie au loc numeroase demonstrații de protest împotriva lui Trump

Mii de persoane au venit la Londra să protesteze împotriva președintelui american Donald Trump, aflat într-o vizită oficială de două zile în Marea Britanie. În Piața Parlamentului a fost lansat și un balon uriaș, reprezentând un „Trump bebeluș”. Sunt anunțate proteste și în alte orașe, inclusiv la Windsor, unde președintele Donald Trum și soția sunt primiți de Regina Elisabeta a II-a.