Actorii români și campania „Fără penali în funcții publice”

Actorii români în prima zi a cmpaniei Fără penali în funcții publice.

Victor Rebengiuc, prezent și el în Piața Universității, ajută la campania de strângere de semnături. Este puțin trist că, la aproape treizeci de ani de la căderea comunismului, problemele cu care se confruntă societatea par să fie aceleași. V-ar plăcea să vă conducă niște corupți? Să vă dea comenzi niște penali? - îi întreabă el retoric pe cei care par să se îndoiască de utilitatea campaniei „Fără penali în funcții publice”. De ce problema corupției este la fel de actuală azi ca și acum trei decenii? Poate, crede Victor Rebengiuc, pentru că păcatul originar, acela de a alege în permanență demagogi sau indivizi cu probleme de moralitate nu a fost încă ispășit. L-am întrebat de ce, dacă e o chestiune atât de gravă, piața nu e plină de oameni care să semneze petiția. „Dacă s-ar fi dat mici pentru semnături, mi-a spus actorul cu amărăciune, s-ar fi umplut piața. Doi mici, semnătura și piața ar fi fost plină.”

Marius Manole, actor la Teatrul Național București, cel care a lansat chemarea către colegii de breaslă. El le spunea jurnaliștilor că o face nu din convingere politică, ci din convingere civică. „Nu mă interesează cine a inițiat campania. Am fost întrebat de la USR dacă ar fi oportun să vină cineva să ni se alăture azi și eu am refuzat..”

 

Oana Pelea spune că deși ar putea fi prea târziu, acest efort trebuie făcut. Poate că urmând exemplul actorilor, oamenii vor veni să semneze. Timpul rulează în detrimentul inițiatorilor petiției. Mai e puțin peste o lună până la scadență și s-au strâns doar trei sute de mii de semnături din cele cinci sute de mii necesare.