Majoritatea parlamentară a adoptat fără ezitare un controversat pachet de reforme fiscale și a înregistrat un aparent record, de la anunțarea inițiativelor legislative și până la adoptarea lor trecând douar două zile. Reformele presupun între altele micșorări de impozite și legalizarea contra unei mici taxe a bunurilor şi capitalurilor nedeclarate.
Pachetul de măsuri fiscale a fost anunțat marți de premierul Pavel Filip după ședința Partidului Democrat de guvernământ, iar Guvernul le-a avizat miercuri. Votul de astăzi, în două lecturi, din Parlament a avut loc cu sala aproape pe jumătate goală, după ce toate fracțiunile parlamentare din opoziție au părăsit ședința în semn de protest, spunând că reforma nu trebuie făcută pripit.
Lidera opoziției extraparlamentare, Maia Sandu, a declarat că, sub retorica falsă a reformelor fiscale se ascunde o banală spălare de bani. Liderii coaliției de guvernare au dat asigurări că se vor lua măsuri pentru a nu fi legalizate sume și bunuri provenite din miliardul furat în 2014.
Nu este limpede dacă autoritățile au coordonat reforma cu Fondul Monetar Internațional, care s-a opus unor măsuri asemănătoare în trecut. Reforma survine la câteva sptămâni după decizia Uniunii Europene de a suspenda ajutorul macrofinanciar pentru Guvernul moldovean drept urmare a invalidării alegerilor din iunie pentru postul de primar al Chișinăului câștigate de rivalul puterii Andrei Năstase și acuzațiilor de control asupra justiției adresate autorităților moldovene într-o rezoluție a Parlamentului European.