Decriptarea poziției lui Donald Trump față de NATO (VIDEO)

Donald Trump speaks during a press conference on the second day of the NATO Summit in Brussels, Belgium, 12 July 2018

Există un consens în cadrul Alianței că indiferent ce va spune Trump, NATO merge înainte.

Your browser doesn’t support HTML5

Decriptarea poziției lui Donald Trump față de NATO

Președintele SUA Donald Trump a declarat luni: „NATO va fi din nou puternic datorită mie”.

Surprinzătoarea afirmație vine după ce Donald Trump a stârnit spaime în întreaga Europă, în special în Europa de Est, insistând încă de la începutul mandatului că NATO este o organizație inutilă, învechită arătându-și admirația pentru Rusia lui Putin, ba chiar întrebându-se dacă ar merita murit pentru Muntenegru.

„Am venit anul trecut și am spus, pe un ton blând, ‘trebuie să plătiți’, iar NATO va plăti acum 44 de miliarde în plus”, a spus Trump, care a adăugat că secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg este “cel mai mare fan” al său.

„Nimeni nu putea să strângă atâția bani până nu a venit președintele Trump’”... a spus Trump.

Your browser doesn’t support HTML5

Donald Trump le cere aliaților NATO să cheltuie mai mult pe apărare

Acum, Donald Trump a vorbit despre NATO ca despre o organizație exclusiv comercială, în care ceea ce contează în primul rând este balanța costurilor, prețurilor și cheltuielilor.

În realitate, NATO nu este câtuși de puțin o organizație comercială, NATO nu era în faliment la începutul mandatului său, iar histrionismul lui Trump, care a insultat șefii unora din guvernele Alianței, precum Angela Merkel sau Theresa May, nu a modificat funcționarea structurilor militare ale Occidentului.

Astfel, Trump dă impresia că țările membre plătesc pentru a fi în NATO. În realitate, nimeni nu plătește mai mult decât înainte începând din acest moment, nu curg contribuțiile financiare și nu există un fond comun ușor de cântărit.

Ideea este doar că țările din NATO s-au angajat să plătească mai mult pentru armată, dar aceia sunt bani care vor fi cheltuiți la ele acasă.

Trump nici nu este primul președinte american care împinge țările membre la asta. Primul a fost Obama, în timpul căruia, în urma insistențelor lui discrete, partenerii din NATO au căzut de acord să își ridice cheltuielile militare la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) până în anul 2024.

Decizia era, așadar, deja luată. Acea creștere a cheltuielilor avea să fie introdusă gradat, de-a lungul mai multor ani. Nimeni nu se aștepta ca bugetul militar să fie sporit deodată.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump îi cere lui Merkel să cheltuie mai mult pe apărare la prima lor întîlnire

Nici unul din aliații europeni nu a confirmat afirmațiile lui Trump, că el i-ar fi forțat să plătească mai mult. Fiecare își sporește lent cheltuielile militare așa cum se hotărâse deja încă din 2014. Suma calculată de Trump de 44 de miliarde suplimentare reprezintă doar o evaluare a ceea ce aliații vor cheltui în plus la ei acasă pentru apărare.

La fel, acolo unde Trump spune că Statele Unite contribuie la bugetul NATO cu 70% până la 90%, în vreme ce Germania plătește abia 1% el exagerează.

În realitate, bugetul militar american reprezintă, într-adevăr, circa 70% din cheltuielile militare ale tuturor țărilor din NATO, dar acest buget acoperă cheltuielile militare ale Statelor Unite pe toată planeta, nu doar în Europa.

În sfârșit, dincolo de aceste calcule de farmacie, Trump a mai fragilizat încrederea și funcționarea internă a Alianței punând pur și simplu sub semnul întrebării faptul că Statele Unite și NATO ar interveni pentru a apăra unul din membri, altfel zis punând la îndoială Carta fondatoare a Alianței. Astfel, Trump s-a întrebat, într-un interviu pentru Fox News, dacă ar merita ca fiul său să meargă să moară pentru Muntenegru, cel mai recent membru al Alianței.

Trump a mai spus, împotriva oricărei evidențe, că „muntenegrenii agresivi” ar putea să ne tragă pe toți în al Treilea Război Mondial. În felul acesta, el a părut că pune în cauză chiar articolul 5 al cărții fondatoare a NATO, cel care asigură apărarea colectivă și reciprocă a membrilor.

De aceea, există un consens în cadrul Alianței că indiferent ce va spune Trump, NATO merge înainte.