Bulgaria va pune în aplicare un nou plan de intrare în zona Schengen în scopul de a întări paza frontierei sale de sud. Opoziția de dreapta avertzează că fără reformarea justiției și combaterea corupției țara nu va avea șanse.
Primul ministru Boiko Borisov a declarat la ceremonia de inaugurare a extinderii rețelei de gazoducte în direcția Turciei că Bulgaria va întări și mai mult paza fronierei sale de sud pentru a nu permite intrarea de migranți ilegali.
Vor fi dislocați încă 50 de polițiști după ce în ultimele zile a fost înregistrat un număr mai mare de treceri ilegale. De la începutul lui septembrie polițiștii de frontieră vor primi 70 de noi autoturisme de teren. În ultimul an Bulgaria a repatriat în țările lor 2500 de migranți ilegali.
Borisov a adăugat că țara preferă înțelegerea și compromisul mutual și nu-și va amenința partenerii cu impunerea unor vetouri la Bruxelles în scopul de urgenta aderarea la zona Schengen. Ea însă nu va mai tolera aplicarea unor trucuri procedurale prin care să fie modificate din mers criteriile de aderare.
„Dacă Spania, Italia și Franța ar fi aplicat măsurile de securitate aplicate de Bulgaria la frontiera cu Turcia problema migranților ilegali ar fi rezolvată de mult”, a spus primul ministru. El a adăugat că țara este integrata de fapt în zona Schengen după ce concomitent cu România a început să aplice sistemul de alerte privind cetăţenii unor state din afara Uniunii cu interdicție de ședere. În acest mod Bulgaria participă, începând de 1 august, la sistemul de securitate a Uniunii şi la consolidarea spaţiului comun de liberă circulaţie.
Sofia va menține relații foarte bune cu Ankara și va extinde colaborarea cu poliția turcă de frontieră.
Borisov a calificat această colaborare drept o garanție pentru securitatea frontierei de sud. Bulgaria va accepta și participarea de polițiști din țări partenere la paza frontierei.
Viceprim-ministrul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva a spus într-un interviu că Olanda și Franța sunt țările care se opun aderării Bulgariei la zona Schengen. Ea a adăugat că înțelege temerile acestora dar nu găsește argumente reale la baza refuzului și va continua să acționeze pe căi diplomatice în vederea modificării poziției negative.
Opoziția de dreapta a avertizat însă că fără reformarea justiției și combaterea corupției țara nu va avea șanse de intrare nici în spațiul Schengen, nici în zona euro.
Opoziția socialistă a văzut în construcția și întreținerea zidului de sîrmă ghimpată la frontiera de sud o premanentă sursă de corupție și de îmbogâțire a unor firme apropiate guvernanților.