Igor Dodon a promulgat controversatul pachet de reforme fiscale, în ciuda criticilor aliaților socialiști

Igor Dodon (imagine de arhivă)

Președintele Igor Dodon a promulgat controversatul pachet de reforme fiscale care prevede între altele legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate, în ciuda criticilor aduse reformei de proprii aliați socialiști ai președintelui, precum și de donatorii principal ai R. Moldova.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, Dodon spune că reformele sunt necesare și întârziate. „O reformă întârziată, chiar dacă conține deficiențe (...), e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală”, a spus Dodon.

Pachetul de reforme adoptat intempestiv de majoritatea parlamentară pe 26 iulie a fost aspru criticat de Statele Unite, Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Ambasada americană la Chișinău a spus că reforma „legitimează furtul și corupția”. Opoziția pro-europeană crede că reforma va permite legalizarea veniturilor obținute de autorii fraudei bancare din 2014.

La votul din parlament, fracțiunea Partidului Socialiștilor apropiată președintelui Dodon a părăsit sala de ședințe. Lidera socialistă, Zinaida Greceanîi a spus că nu vrea să voteze „cu ochii închiși” legea privind amnistia fiscală, care lasă o „portiță” pentru demnitarii corupți să-și legalizeze veniturile ascunse, sau alte reforme fiscale care vor avantaja persoanele cu venituri mari.