Klaus Iohannis critică guvernul pentru că nu-și asumă responsabilitatea pentru intervenția brutală a Jandarmeriei

Președintele României Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat guvernul pentru că nu-și asumă responsabilitatea pentru intervenția brutală a jandarmilor, vineri seară, împotriva protestatarilor de la București. Într-o declarație televizată, Iohannis a spus că în acest moment țara se află într-o „stare gravă de tulburare”. Iohannis a criticat dur și faptul că după trei zile de la violențele din capitală nu există încă nici un responsabil. El a atras atenția că explicațiile date până acum de ministrul de interne și Jandarmerie „nu sunt convingătoare”. Președintele a declarat că actuala conducere a partidului de guvernământ este „profund nocivă” pentru societatea care are nevoie de normalitate.

Totodată, el a adresat un apel reprezentanților societății civile să nu fie „descurajați”, dar a ținut să precizeze că „nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate și implicare”.

Protest la București, 10 august 2018

Scurt timp înainte de intervenția televizată a președintelui țării, Partidul Social Democrat de guvernământ, care timp de trei zile a fost ținta protestelor din București și marile orașe din țară, a dat publicității o declarație în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că „în loc să apere legea şi ordinea constituţională, a ales să fie complicele şi susţinătorul agresorilor”.

Potrivit unui comunicat PSD, preluat de Agerpres, protestele antiguvernamentale de la sfârșitul săptămânii, începând cu protestul de vineri 10 august, marcat de ciocnirile între manifestanți și forțele de ordine, ar fi fost un protest „ilegal, cu atacarea nejustificată a forţelor de ordine, cu incendieri, cu distrugeri şi care avea drept scop ocuparea clădirii Guvernului”.

PSD critică mai ales declarația de vineri seară a președintelui țării, în care KKllaus Iohannis critica drept „brutală” atât intervenția jandarmilor la București, cât și cererea adresată ulterior Procurorului General de a deschide o anchetă pentru a cerceta circumstanțele care cu provocat intervenția violentă a jandarmilor.