Delegația moldoveană în CUC califică exercițiile militare rusești de forțare a râului Nistru drept „provocatoare şi sfidătoare”

Exerciții comune ale militarilor ruși și transnistreni la Nistru, august 2016

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat „îngrijorarea şi nedumerirea” în legătură cu ceea ce a numit „desfăşurarea neautorizată a unor exerciții militare cu forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate”.

Într-un comunicat de presă al delegației moldovene se arată că tehnica blindată de tip TAB și autocamioane fără numere de înmatriculare și fără însemne de apartenență au fost concentrate marți, 14 august, pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din satul Târnauca, raionul Slobozia, și în apropiere de podul de pietoni peste râul Nistru din orașul Tiraspol.

Patrule militare rusești, aflate ilegal în Zona de Securitate, au împiedicat reprezentanții delegației moldovene să inițieze măsuri de verificare.

Eventuale exerciții cu forțarea râului Nistru au fost anunțate, cu o zi mai devreme, pe site-ul ministerului rus al apărării.

Delegația Republicii Moldova a calificat aceste și alte acțiuni similare întreprinse în Zona de Securitate de la Nistru de către trupele militare ale Federației Ruse, precum și modul în care acestea au fost comunicate drept „provocatoare şi sfidătoare”, și o încălcare a mecanismului de menținere a păcii.