Atunci când urma să se întîlnească la Helsinki cu Vladimir Putin, a existat suspiciunea că Trump ar putea oferi recunoasterea anexarii Crimeii ca un gest de bunavointa, in negocierile cu omologul sau rus.
Dar asta nu s-a întimplat și criticii politicii lui Putin au rasuflat usurati. Cel putin pentru moment.
Luni, după ce a semnat o lege cu privire la finanțarea armatei americane, Trump a spus ca are dreptul sa desconsidere orice directiva a Congresului care-i cere sa nu recunoasca suveranitatea Rusiei asupra Crimeei.
Șeful executivului american a explicat ca zeci de prevederi incluse in legislatia pe care tocmai o semnase sint neconstituționale pentru ca reprezinta o limitare a puterii sale decizionale în calitate de comandant suprem.
Your browser doesn’t support HTML5
Între prevederile la care Trump s-a referit si numara si interdictia de a cheltui bani din bugetul apararii pentru finanțarea oricarei activitati care recunoaste suveranitatea Federatiei Ruse asupra Crimeei.
Legea oferă posibilitatea ca aceasta directiva sa fie anulata, dar numai daca ministrii apărării și de externe oferă explicatii comisiilor specializate din Senat si Camera Reprezentantilor.
Dar într-o declaratie ulterioară semnării, Donald Trump a spus ca prevederea respectiva ar fi menita să „dicteze o pozițtie”, într-o chestiune care tine de securitatea nationala.
El a adaugat ca intentioneaza să acționeze în virtutea prerogativelor sale constitutionale care, in viziunea sa, includ si dreptul de a stabili aspecte legate de suveranitate.
Președintele a refuzat să respecte și prevederea care încercă să îi limiteze puterea de a transfera detinuti din si catre centrul de detentie de la Guantanamo Bay.