Cehii şi slovacii marchează 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia (VIDEO)

La ceremoniile de comemorare a invaziei sovietice din 21 august 1968

Cehii şi slovacii marchează astăzi 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia (cu excepția României). Cel puțin 137 de oameni au fost omorîţi în confruntările dintre populația civilă și armata ocupantă. În cursul zilei şi al serii, au loc nenumărate concerte, expoziții şi dezbateri despre evenimentele tragice de acum o jumătate de secol. Ieri seară, sute de cehi au protestat în fața ambasadei Rusiei la Praga, acuzînd Moscova pentru politica ei de agresiune trecută și actuală, din Ucraina și pentru anexarea ilegală a Crimeii în 2014.

Ceremonia de astăzi din centrul Pragăi, la care a vorbit premierul Andrei Babiș, s-a transformat într-un miting de protest împotriva guvernului său, în care se află și comunişti.

Your browser doesn’t support HTML5

Premierul ceh a fost huiduit a Praga la manifestarea oficială de comemorare a invaziei sovietice din 1968

În seara aceasta are loc un concert în aer liber în Piaţa Wenceslas, la care va cînta şi Marta Kubisova, una dintre susținătoarele primăverii de la Praga și opozantă a invaziei din 1968. Ea este autoarea unui cântec celebru din 1968 – „Rugăciune pentru Marta”, cântec ce a reprezentat un simbol al opoziției faţa de invazie şi care a fost interzis de autoritățile comuniste la indicația Moscovei. Marta Kubisova a fost o colaboratoare apropiata a lui Vaclav Havel și o membra activă a revoluției de catifea din 1989.

Președintele Cehiei, considerat pro-rus, Milos Zeman nu și-a anunțat participarea la niciun eveniment din aceste zile de comemorare.