Misiunea de monitorizare a OSCE a constatat peste 70 de cazuri de încălcare a armistițiului în estul Ucrainei

Un soldat ucrainean lângă Gorlovka, iunie 2018

Misiunea de monitorizare a OSCE a constatat peste 70 de cazuri de încălcare a armistițiului în estul Ucrainei, în primele ore de la intrarea sa în vigoare, de la miezul nopții. Într-un mesaj pe Twitter, șeful adjunct al misiunii OSCE în Donbas, Alexander Hug, a îndemnat forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși să înceteze imediat schimbul de focuri.

Pe 29 august, în estul Ucrainei a intrat în vigoare un nou armistițiu, în legătură cu apropierea anului școlar. Armistițiul a fost convenit săptămâna trecută, la Minsk, între reprezentanții părților în conflict, prin medierea OSCE.

În primele ore ale dimineții, Kievul a anunțat că, noaptea trecută, separatiștii pro-ruși au încălcat de două ori armistițiul. Nu s-au anunțat pierderi în rândul militarilor ucraineni. Kievul spune că pe 28 august, separatiștii pro-ruși au deschis focul de 32 de ori.

La rândul lor, liderii autoproclamați din Donbas au acuzat forțele guvernamentale că au atacat, marți, un camion la Dokuceaevsk, rănind un civil, și ar fi deschis focul asupra unui teren școlar la nord de Gorlovka. Separatiștii susțin că de la miezul nopții, armata ucraineană a încălcat armistițiul doar o singură dată.

Conflictul din Donbas continuă din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Moscova respinge acuzațiile că i-ar sprijini financiar și militar pe separatiștii din Ucraina. Potrivit datelor ONU, de la începutul conflictului, în estul Ucrainei au fost uciși peste 10 300 de oameni.