Președintele Klaus Iohannis a cerut din nou guvernului să ia măsuri de contracarare a pestei porcine

Președintele României, Klaus Iohannis a cerut din nou guvernului să ia măsuri în cazul crizei pestei porcine africane și a calificat drept „un exercițiu cinic de manipulare” afirmația ministrului de finanțe că guvernul nu ar mai dispune de bani în fondul special pentru despăgubiri deoarece șeful statului ar bloca rectificarea bugetară.

„Ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină. În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero”, se arată într-o declarație a președinției române.

Potrivit ultimelor date ale Uniunii Europene, prezentate de G4media, România este țara cea mai afectată de virus, cu aproape jumătate din județe aflate în zona roșie – focare de pestă descoperite în mod oficial. Printre țările în care există focare de infecție în ferme se mai numără Polonia, Lituania, Estonia.

În România sunt înregistrate acum aproape 800 de focare de pestă porcină în zece județe din țară – 11 fiind în exploatații comerciale, iar peste 120.000 de porci au fost deja sacrificați pentru a se evita răspândirea bolii, arată datele oficiale.