Biserica ortodoxă din Ucraina - pe cale de a obține autocefalia

Patriarhul ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Rusiei, Chiril, Istanbul, 31 august 2018

Patriarhul Kiril al Rusiei a discutat, vineri, la Istanbul, cu patriarhul Constantinopolului Bartolomeu despre eforturile conducerii Ucrainei de a obține autocefalia pentru întreaga biserica ortodoxă ucraineană, care ascultă încă în cea mai mare parte de Moscova. Cererea inițiată de președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost aprobată în aprilie 2018 de Rada de la Kiev. Ucrainenii își întemeiază cererea pe argumente de „securitate națională”, pe fondul conflictului din estul țării, provocat de aspirații separatiste sprijinite de Moscova.

Moscova se opune acestei tentative, dar, potrivit mitropolitului Emanuel al Parisului, prezent la discuțiile de vineri, Patriarhul Bartolomeu l-a informat pe Kiril că „examinează încă din aprilie căile” pentru a acorda autocefalia bisericii ortodoxe. Potrivit lui Emanuel, „nu există, în acest moment, cale de întoarcere”.

Patriarhul Bartolomeu are dreptul exclusiv de a emite un „tomos al autocefaliei”, chiar dacă nu este propriu-zis liderul tuturor ortodocșilor, cum este Papa în cazul catolicilor. Pentru Biserica Ortodoxă Rusă și pentru prestigiul regional al Rusiei, „plecarea” Bisericii Ortodoxe Ucrainene ar fi o lovitură puternică.