CEDO a dat dreptate unui pensionar internat de autorități în spitalul de psihiatrie din Chișinău

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat dreptate unui pensionar pe care autoritățile l-au internat forțat în spitalul de psihiatrie din Chișinău, pentru că i-a dat o palmă fostei ministre a muncii, democrata Valentina Buliga.

CEDO a obligat guvernul să-i achite daune morale și cheltuieli de judecată în sumă totală de 7680 de euro lui Mihail Dogotari, pensionar în vârstă de 76 de ani din raionul Glodeni, au anunțat avocații Asociației Promo Lex. El a lovit-o pe Buliga la o întâlnire a acesteia cu cetățenii în 2014, când fosta ministră i-a spus pensionarului că nu înțelege sensul propriilor cuvinte, atunci când acesta i s-a plâns că pensia este mică și a vrut să afle care este metoda de calcul. Pentru reacția violentă,

Mihail Dogotari a fost arestat și internat la psihiatrie timp de o săptămână pentru un examen psihiatric dispus de judecătoria din Glodeni. Instanța de la Strasbourg, însă, a decis că reclamantului care a depus plângere în 2015 i-a fost încălcat dreptul la libertate și siguranță prevăzut de articolul 5 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.