Uniunea Europeană a declarat că „intenția” autorităților moldovene de a expulza șapte cetățeni turci „ridică serioase semne de întrebare”. Într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a coordonatoarei politicii externe europene se arată că orice decizie „arbitrară” privind rețineri, detenții sau expulzări reprezintă încălcări ale principiului „domniei legii” care stă la baza Uniunii Europene și a acordului de asociere cu R.Moldova.
Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a declarat „consternat” de decizia autorităților moldovenești de expulzare a unor profesori de la Liceul Teoretic moldo-turc „Orizont”, cetățeni turci, sub „pretextul existenței unor amenințări la adresa securității naționale”.
Totodată, fostul director interimar SIS, Valentin Dediu, a atras atenția, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Serviciu de Informații și Securitate trebuie să fi colaborat cu Procuratura Generală în această acțiune.
Avocatul Poporului avertizează că expulzarea celor șapte cetățeni turci, între care șase profesori, a reprezenta „o sfidare în mod flagrant” a „angajamentelor internaționale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova”.
Serviciul de Informații și Securitate, care a decis expulzarea grupului de cetățeni turci, a declarat, joi, în Parlament, că acești ar reprezenta „un pericol pentru securitatea națională a Moldovei”.
La rândul său, fostul director interimar SIS, Valentin Dediu, crede că scopul acțiunii a fost de a „compromite” R.Moldova în fața partenerilor de dezvoltare și de a submina parcursul european al țării.
Deși SIS este controlat de legislativ, Dediu atrage atenția, în interviul pentru Europa Liberă, că în Parlament nu sunt „specialiștii” necesari pentru a pune întrebări relevante și a obține răspunsuri pe măsură, dovadă și faptul că, acum, Legislativul, alături de Guvern și Președinție cer de la SIS informații despre circumstanțele care au dus la expulzarea grupului de cetățeni turci.