În Rusia au început cele mai mari manevre militare din ultimele decenii

Vostok 2018

În Rusia au început cele mai mari manevre militare din istoria post-comunistă a țării, posibil chiar cela mai mari din istoria modern a țării, cu participarea a circa 300 de mii de militari. Denumite „Vostok – 2018”, manevrele vin pe fundalul unei adânciri a tensiunior dintre Rusia și Occident, datorită mai ales anexării abusive a peninsulei Crimeea în 2014 și amestecului direct al Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei. La care se adaugă implicarea Rusiei în războiul civil din Siria.

La exerciții participă și militari in China și Mongolia iar președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit astăzi cu președintele chinez Xi Jinping, în deschiderea unui forum economic de trei zile care are loc la Vladivostok. La Moscova s-a precizat că manevrele nu sunt îndreptate împotriva vreunui inamic dar sunt justificate de ceea ce președintele Putin a calificat drept „un climat internațional ostil”.

Pe 4 septembrie, ministrul apărării Serghei Șoigu preciza că la exercițiile din acest an participă circa 300 de mii de militari, de două ori mai mulți decât cei care au luat parte la cele mai mari manevre din era Brejnev, „Zapad-81”.