Cele mai mari manevre militare NATO din ultimele decenii coincid cu comemorarea atentatelor de la New York din 11 septembrie 2001, și sunt destinate să testeze faimosul articol 5 din Carta Alianței, cel care spune că un atac împotriva unuia din membri este un atac împotriva tuturor.
Manevrele NATO vor implica 40.000 de oameni din cele 29 de țări ale Alianței, dar și din Suedia și Finlanda. Intitulate „Trident Juncture 2018”, exercițiile militare NATO vor avea loc în Norvegia, în apropiere de Cercul Polar.
Luna trecută, Donald Trump pusese încă o dată la îndoială validitatea lui, întrebându-se, într-un interviu cu Fox News, dacă NATO ar trebui să se mobilizeze pentru a apăra „micuțul Muntenegru”, cel mai nou membru al Alianței, insistând că Muntenegru se dovedește „foarte agresiv”.
Exercițiul din noiembrie este menit să arate cum ar funcționa coordonarea între militari din 31 de țări în caz de criză. Principala noutate, pe lângă amploarea trupelor (40.000 oameni), este dată de participarea Finlandei și Suediei, țări oficial neutre, dar din ce în ce mai preocupate de creșterea amenințării ruse.
Imediat după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, NATO pusese deja la punct o forță de intervenție rapidă, a cărei capacitate de reacție va fi de asemenea testată.
Rusia, la rândul ei, organizează uriașe manevre militare: „Vostok - 2018”, în care sunt implicați în jur de 300 de mii de militari (de zece ori mai mulți decât în manevrele NATO). Regulile în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), din care fac parte și Rusia și SUA, prevăd prezența unor observatori la orice manevre militare care mobilizează mai mult de 13.000 oameni. Anul trecut, în cadrul manevrelor Zapad, Rusia refuzase observatori, afirmând că a mobilizat mai puțin de 13.000 militari, în vreme ce NATO calculase circa 50.000.
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a precizat că în cazul Rusiei manevrele sunt cele mai mari de la cele din 1981 (cca. un sfert de milion de oameni), care implicaseră atunci și alte țări ale defunctului Pact de la Varșovia și care avuseseră loc la granița Poloniei, în momentul în care începuse ascensiunea, periculoasă pentru putere, a sindicatului Solidaritatea.
Situație paradoxală: fostul adjunct al ministrului apărării Șoigu, generalul Anatoli Antonov, a fost trimis de Putin ambasador la Washington începând cu august 2017, deși el se află pe listele negre ale UE. Ambasadorul rus în SUA este astfel persona non grata în Uniunea Europeană.