Eurodeputatul român Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, crede că există riscul ca și în cazul României să se activeze articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, cum s-a întâmplat şi cu Ungaria miercuri, din cauza „derapajelor foarte vizibile", precum evenimentele „inadmisibile" de la 10 august". Eurodeputatul PNL a declarat miercuri, pentru Agerpres, că abordarea pe care a avut-o preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe această temă este una "până la urmă normală".
„Derapajele din România sunt foarte vizibile. În momentul în care intervii în justiţie şi duci justiţia în zona politică acesta este un derapaj după părerea mea foarte mare” a declarant europarlamentarul pentru Agerpres.
Între timp s-a anunțat că astăzi sosește la București o delegaţie a Comisiei de la Veneţia pentru pregătirea unei opinii referitoare la modificările recente aduse Codului penal şi Codului de procedură penală de către Parlament. Opinia a fost solicitată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Reformele din justiție au fost criticate în repetate rânduri și au provocat un val de proteste în toată România, ultimul în această serie fiind protestul din 10 august la care jandarmeria a intervenit în forță, cu baze lacrimogene. În jur de 400 de persoane au avut nevoie de asistență medical.
Votul de miercuri a Parlamentului European de a lansa o procedură punitivă împotriva Ungariei reprezintă o „răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie la adresa Budapestei, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. Ungaria este criticată pentru ignorarea valorilor europene, prin atacurile repetate la liberate presei și a instituțiilor academice și prim măsurile discriminatorii la adresa migranților și minorităților.
Szijjarto a afirmat că Ungaria va căuta mijloace legale pentru a contesta decizia, care consider el, ar fi fost luată în mod „fraudulos”, fără respectarea normelor relevante.