Angela Merkel: sancțiunile europene împotriva Rusiei nu vor fi ridicate

Cancelara Germaniei, Angela Merkel (foto de arhivă)

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei până nu se ajunge la o pace stabilă în Ucraina, în conformitate cu acordurile de pace de la Minsk. „Reinstaurarea păcii și a integrității teritoriale a Ucrainei, acestea sunt țintele noastre”, a declarat Merkel la Vilnius, în capitala Lituaniei. Uniunea Europeană a prelungit de curând, cu încă șase luni, sancțiunile care a fost impuse după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014. Rusia este sancționată și pentru sprijinul activ acordat separatiștilor din estul Ucrainei, implicare pe care Moscova a negat-o mereu. Sancțiuni similare au fost impuse și de Statele Unite.

Merkel i-a vizitat pe militarii germani staționați în Lituania, în cadrul misiunii NATO de întărire a prezenței în flancul estic al Alianței. Ocazie pentru cancelară să declare că și aceștia sunt ținta unui „război hibrid” dus de Rusia. „Aici, vă confruntaţi, de asemenea, cu o situaţie care constituie un alt aspect al doctrinei militare ruse: ideea unui război hibrid", a declarat Angela Merkel.

Anul trecut, Germania a staționat peste 500 de soldaţi în Lituania în cadrul misiunii NATO. La scurt timp după sosirea lor, militarii germani au fost victimele unor false acuzaţii de viol, în timp ce presa a făcut cunoscut că telefoanele mobile ale soldaţilor NATO au devenit ţinta atacurilor ruse.