CEDO a interzis accesul anchetatorilor ucraineni la datele telefonului mobil al unei jurnaliste de investigație a Europei Libere

Natalia Sedlețka

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a interzis autorităților din Ucraina să acceseze datele din telefonul mobil al jurnalistei de investigație a Europei Libere, Natalia Sedlețka.

Decizia CEDO de marți, 18 septembrie, este în vigoare o lună (până pe 18 octombrie), perioadă ce a fost pusă la dispoziția apărării ca să pregătească un dosar complet, pe care Înalta Curte îl va examina „în regim prioritar”.

Astfel, CEDO a pus în aplicare art.39 al regulamentului său în cazul jurnalistei din redacția de la Kiev a companiei Radio Europa Liberă / Radio Libertatea. CEDO apelează la art.39 în cazuri excepționale, când se constată că reclamantului i s-ar putea cauza un prejudiciu ireparabil.

Pe 10 septembrie, apărarea Nataliei Sedlețka a cerut CEDO să recurgă la această măsură pentru a proteja sursele investigațiilor anticorupție ale jurnalistei postului nostru de radio.

În petiția sa, Sedlețka a cerut ca Procuratura ucraineană să oprească procesul de colectare a informațiilor privind convorbirile sale și mesajele SMS din ultimele 18 luni, solicitând CEDO să determine autoritățile competente ale Ucrainei să revizuiască decizia tribunalului care a dispus accesul anchetatorilor la aceste informații.