Curtea Constituțională din România face publice argumentele deciziei în cazul Coman-Hamilton

Cuplul Adrian Coman-Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia

Curtea Constituțională din România a făcut publice argumentele pentru care a declarat neconstituțională legea în baza careia partenerului american, al unui cetățean român, i s-a refuzat dreptul de ședere, deși cei doi erau căsătoriți în Belgia: cazul Coman-Hamilton. CCR argumentează că relaţia unui cuplu format din persoane de acelaşi sex este acoperită de noțiunile de drept la „viaţă privată” și „viață de familie”, motiv pentru care au și dreptul „de a beneficia, în timp şi prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaştere legală şi judiciară a drepturilor şi îndatoririlor corespunzătoare", notează judecătorii constituţionali, citați de Agerpres.

Pe 5 iunie 2018, Curtea Europeană de Justiție a dat câștig de cauză cuplului Coman-Hamilton, a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru de a legifera sau nu căsătoria între persoane de acelați sex, dar a subliniat datoria oricărui stat din EU de a recunoaște drepturile cuplul gay, căsătorit într-un alt stat membru.

Pe 6-7 octombrie, în România are loc un referendum prin care se încearcă limitarea, prin Constituție, a drepturilor cuplurilor de acelați sex.