Jens Stoltenberg acuză Rusia că încalcă Tratatul din 1987 privind Forţele Nucleare Intermediare

Un avion de luptă rus SU-30 lansînd o rachetă în timpul recentelor manevre militare din Rusia

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a acuzat Rusia că încalcă Tratatul din 1987 privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) după ce Moscova a recunoscut, cu întîrziere, că a dezvoltat un nou tip de rachetă care poate amenința Europa. În cadrul unei conferinţe de presă înaintea reuninii miniştrilor apărării NATO, Stoltenberg a precizat că este vorba de un nou tip de rachete cu rază medie de acţiune, denumite 9M729, care ar încălca tratatul.
După avertismentul lansat de Stoltenberg, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a afirmat în cadrul unei alte conferinţe de presă că Statele Unite ar putea oferi dovezi aliaţilor privind încălcările Rusiei şi ar fi pregătite să „elimine" rachetele ruseşti dacă este necesar.

Rusia și Statele Unite s-au acuzat reciproc de mai multe ori de încălcarea acestui tratat. Cel mai recent, Moscova a acuzat Statele Unite că ar face acest lucru prin instalarea scutului antirachetă în Europa. Elemente ale acestui scut sunt plasate și în România, la baza militară de la Deveselu.