Oricine va putea vizita muntele Athos în calitate de turist. „Ne putem ruga lui Dumnezeu în orice loc ne-am afla pe pământ", a declarat Mitropolitul Ilarion, șeful Departamentului pentru relațiile bisericești externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, într-un interviu acordat BBC.
„Ruptura comuniunii euharistice dintre cele două patriarhii presupune, mai întâi de toate, interzicerea oficierii slujbelor religioase în mănăstirile din Athos”, a explicat Mitropolitul Ilarion. „Vizitarea mănăstirilor de către credincioși și turiști este permisă”, a adăugat el.
Declarația reprezentantului Patriarhiei ruse vine la scurt timp după ce, Departamentul relațiilor externe al Patriarhiei Moscovei a declarat că enoriașii Bisericii Ortodoxe Ruse care vor încălca ordinul Sinodului vor trebui să se pocăiască, iar preoții vor fi înlăturați de a oficierea slujbelor sau chiar concediați.
Mănăstirile ortodoxe de pe Muntele Athos se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol și sunt un loc de turism spiritual pentru mulți ruși, inclusiv de rang înalt. Se știe că președintele rus Vladimir Putin a vizitat Athos de mai multe ori, în special, în 2016.
Potrivit serviciului rus BBC, care face referite la surse apropiate conducerii Patriarhiei moscovite, din 2005 până în prezent, oamenii de afaceri din Rusia au donat mănăstirilor de la Athos circa 200 de milioane de dolari, iar în 2011, Dmitri Medvedev a creat un fond special pentru colectarea acestor donații.