Eșec în Parlament: integrarea europeană nu va fi introdusă în Constituția R. Moldova

Includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie, inițiativă a Partidului Democrat, nu a trecut de votul final în Parlament. Amendamentul ar fi avut nevoie de 67 de voturi, dar deputaţii din fracţiunile PLDM şi PL au părăsit sala de şedinţe, iar cei din PCRM şi PSRM au boicotat votul.

După acest eșec prevestibil, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că democrații ar putea organiza un referendum pe această temă. Candu a ținut totodată să precizeze, citat de Moldpres, că eşecul de astăzi nu este unul al democraţilor ci este un eşec al politicului şi al ţării, care avea şansa să-şi creeze un viitor european.

El a adăugat că idee organizării unui referendum a fost discutată pe larg la şedinţa partidului din această săptămână.

Duminică, la Chișinău, Partidul Democrat organizează un miting dar pentru moment nu se știe pentru ce.

Miercuri, pe de altă parte, la solicitarea Europei Libere, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a precizat că aspirațiile europene ale R. Moldova sunt stipulate în preambulul Acordului de Asociere, documentul care reglementează relațiile dintre Bruxelles și Chișinău. Acum este nevoie „de o mai mare implementare în ceea ce privește statul de drept și respectarea standardelor democratice”, se comentează în declarația Delegației UE la Chișinău.