În Afganistan au loc alegeri parlamentare, marcate de violență

La vot în Kabul, 20 octombrie 2018

În Afganistan au loc alegeri parlamentare, al treilea scrutin de la intervenția americană din 2001 care a înlăturat regimul taliban. Mii de poliţişti şi soldaţi au fost desfăşuraţi în întreaga ţară, dar până acum zece candidaţi au fost asasinaţi şi sute de persoane ucise şi rănite în atacuri având legătură cu alegerile. Între victime se numără și șeful poliției din regiunea Kandahar, ucis joi, atac care a forțat amânarea cu o săptămână a scrutinului în această regiune. Milițiile talibană şi gruparea teroristă a Statului Islamic au amenințat că vor ataca și astăzi centrele electorale. Președintele afgan Ashraf Ghani a votat deja și a cerut „ca fiecare femeie afgană sau bărbat să îşi exercite dreptul de vot".

Votarea se încheie la ora 16.00, dar rezultatele nu vor fi cunoscute cel puţin două săptămâni. Autorităţile electorale au planificat iniţial deschiderea a 7.355 de secții, dar, din motive de securitate, au fost deschise numai 5.100.

Organizat cu o întârziere de trei ani, acest scrutin este văzut ca un indicator important pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.