BOR cere din nou Patriarhiei Ecumenice și Patriarhiei de la Moscova „să ajungă împreună la o soluție”

Patriarhii Daniel și Kiril în Catedrala patriarhală de la București, 27 octombrie 2017

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a reiterat recomandarea ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei „să ajungă împreună la o soluție, păstrîndu-se unitatea de credință și libertatea administrativ pastorală”, se spune într-un comunicat al Sinodului citat de agenția de știri Basilica.ro, preluat de G4Media.

G4Media precizează că după ce Patriarhia Ecumenică a declanșat procesul de a obținere a independenței Bisericii Ortodoxe din Ucraina față de Moscova, decizia Sinodului BOR echivalează cu un refuz de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Acum o săptămână, G4Media.ro a scris că în timp ce Ucraina presează pentru o decizie rapidă a BOR, conducerea acesteia temporizează decizia din două motive: temerile față de o posibilă schimbare a modului în care sunt ținute slujbele în bisericile românilor din Ucraina, și crearea unui precedent în Republica Moldova.

Îndemnurile la dialog ale Sinodului BOR, mai scrie G4Media, nu pot fi urmate din cauză că Biserica Ortodoxă Rusă a rupt la începutul lunii octombrie relațiile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, tocmai pentru că aceasta din urmă a declanșat procesul de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Ramintim în acest context că Patriarul Kiril al Moscovei nu va mai veni în R. Moldova la sfârșitul acestei săptămâni. „Amânarea” vizitei a fost anunțată de principalul ei promotor moldovean, președintele Igor Dodon. Dodon nu a dat explicații, dar a promis că va discuta despre o nouă posibilă dată cu ocazia propriei sale vizite la Moscova, la sfârșitul lui octombrie.