Parlamentul a respins propunerea PLDM de a introduce pe ordinea de zi modificarea art.13 din Constituție

Propunerea fracțiunii PLDM de a introduce pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de la Chișinău a proiectului de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție nu a întrunit numărul necesar de voturi. Aceasta a fost susținută doar de 21 de deputați, membri ai PL, PLDM și grupul parlamentar PPEM. După anunțarea rezultatelor votului, deputații PLDM au anunțat că părăsesc sala.

Articolul 13 spune: „(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine. (2)Statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării. (3) Statul facilitează studierea limbilor de circulaţie internaţională. (4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.”

Tudor Deliu, cel care a încercat introducerea subiectului pe agenda parlamentului a declarat că, vineri, 2 noiembrie, expiră termenul la care proiectul mai poate fi discutat în Parlament. În opinia sa, „modificarea articolului 13 din Constituție înseamnă „revenirea la adevărul științific, limba română ca limbă de stat”.