Parlamentul European se declară profund îngrijorat de modificările la legile justiție și la Codul penal și de procedură penală adoptate în România, care au potențialul de a submina independența sistemului judiciar, se arată într-un proiect de rezoluție, potrivit unei relatări Mediafax.
Documentul este o variantă de lucru a rezoluției privind starea statului de drept în România, rezoluție care va fi votată în şedinţa plenară a Parlamentului European din 14 noiembrie. Proiectul va fi discutat miercuri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, a declarat un europarlamentar român, citat de Mediafax.
Autoritățile române sunt îndemnate să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupția în funcție și să aplice strategia națională anticorupție; li se recomandă să revadă legislația privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor. Totodată, se exprimă profunda îngrijorare cu privire la restricțiile politice ale libertății mass-mediei și la propunerile de lege penalizând denigrarea României în străinătate și reintroducând defăimarea în Codul penal.
Proiectul de rezoluție condamnă, totodată, „intervenția violentă și disproporționată a forțelor de poliție în timpul protestelor de la București din august 2018".
Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a declarat marți că va efectua o vizită în România peste zece zile, în cadrul căreia se va întâlni cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Jourova a precizat, într-o declarație pentru business-review.eu, citată de Hotnews, că executivul european va publica „în câteva zile” o opinie legată de cele mai recente schimbări aduse legilor justiției și a subliniat că independența judecătorilor este esențială pentru dezvoltarea democratică a unei țări.