La Moscova începe procesul regizorului Kiril Serebrenikov, un critic al regimului Putin

Proiecția filmului „Leto” al regizorului rus Kiril Srebrenikov la București, 25 octombrie 2018

Astăzi începe la Moscova procesul regizorului de teatru și cinema Kiril Serebrenikov. Acuzat de delapidare, regizorul, director al Teatrului Gogol din Moscova, ar putea fi condamnat la zece ani de închisoare. Procesul său a fost amânat acum două săptămâni. În fața instanței mai apar și alți trei acuzați.

Cunoscutul regizor a fost inițial considerat martor în acest proces, dar a fost arestat în august anul trecut, procurorii acuzându-l că ar fi delapidat 68 de milioane de ruble (un million de dolari) din fondurile statului, alocate organizației Studioul al 7-lea, pe care a înființat-o regizorul.

Din august 2017, Serebrenikov este în arest la domiciliu. Procuratura susține că împreună cu ceilalți trei acuzați, ar fi delapidat 133 de milioane de ruble (aproximativ 2 milioane de dolari). Contabila companiei și-a recunoscut vina, iar procesul ei se desfășoară separat. Serebrenikov este un critic al regimului lui Vladimir Putin și un critic al relației prea strânse dintre Biserica Ortodoxa și Kremlin.