Doi deputați din opoziție reclamă politica bugetar-fiscală propusă de guvernul Filip la Curtea Constituțională

Deputații Tudor Deliu şi Lilian Carp au depus o sesizare la Curtea Constituțională a Moldovei prin care solicită să fie analizată noua politică bugetar-fiscală propusă de guvernul Pavel Filip, care prevede facilități fiscale și vamale pentru vânzările cu regim duty free. Solicitat de agenția IPN, Lilian Carp a declarat că este vorba despre modificările la Codul Vamal și la Codul Fiscal prin care se permite ca în zona liberă să fie deschise atât benzinării, cât și restaurante și baruri.

Potrivit parlamentarului, sesizarea la Curte vine în condițiile în care Republica Moldova are anumite acorduri internaționale, dar și în Constituție sunt stipulate prevederi care nu permit activitatea entităților respective în această zonă, pe motiv că nu sunt achitate impozite în bugetul de stat. Deputații din opoziție au declarat cu diferite ocazii că modificările legislative privind vânzările cu regim duty free servesc ca mostră a promovării intereselor obscure ale guvernării actuale în detrimentul celor publice. Ideea deschiderii unor benzinării duty-free la punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova a aparținut celui mai mare operator duty-free din Moldova, companiei „Dufremol”, patronată de familia primarului de Orhei, Ilan Șor. Opoziția privește aceasta posibilitate ca pe o favoare făcută de guvernare lui Ilan Şor.

Agenția IPN amintește și că în autodenunțul din 2015 al lui Ilan Șor, în urma căruia fostul prim-ministru Vlad Filat a ajuns la închisoare, se menționa ca Șor i-ar fi propus mită acestuia, inclusiv pentru niște modificări în legislație, care i-au permis denuțătorului să își lanseze afacerea cu petrol la frontieră, în regim preferențial, lucru care nu s-a mai întâmplat.