Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat la crearea unei „veritabile armate europene”

Angela Merkel și Emmanuel Macron la Compiegne, Franța, 10 noiembrie 2018

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a îndemnat la crearea unei „veritabile armate europene”, repetând o sugestie recentă a președintelui francez Emmanuel Macron, care l-a înfuriat pe președintele SUA, Donald Trump.

„Ceea ce este cu adevărat important, dacă ne uităm la evoluțiile din ultimul an, este că trebuie să lucrăm la o viziune care să ne permită să creăm, într-o zi, o veritabilă armată europeană”, a declarat Merkel, într-un discurs în Parlamentul European de la Strasbourg, pe 13 noiembrie.

„O armată europeană comună ar arăta lumii că nu va exista vreodată un război între țările europene”, a adăugat ea.

Merkel a spus că își imaginează o armată europeană care va funcționa în paralel cu NATO și care se va supune unui Consiliu European de Securitate, centralizând structura de apărare a continentului.

Cancelarul german a făcut declarațiile la o săptămână după ce președintele Franței a spus că Europa trebuie să aibă armata sa pentru a se apăra de potențiale amenințări din partea Rusiei, Chinei, sau chiar a Statelor Unite.

Vinerea trecută, preşedintele american Donald Trump a calificat afirmațiile lui Emmanuel Macron drept „foarte jignitoare” și și-a reluat apelul către țările europene de a-și spori contribuția la NATO.

Pe 13 noiembrie, revenit din Franța, unde a participat la ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, și unde disputa cu Macron a ieșit în evidență, Trump a scris, într-un mesaj pe Twitter, că Europa a avut deja o armată care a apărat-o de China, SUA și Rusia în Primul și al Doilea Război Mondial - armata Germaniei. „Și cu ce s-a sfârșit asta pentru Franța?”, a scris Donald Trump în mesajul său pe Twitter.