Ministrul moldovean de interne despre legea marțială a Ucrainei: „nu există semne care ne-ar alarma”

Alexandru Jizdan

Ministrul moldovean de interne Alexandru Jizdan a declarat că, pentru moment, „nu există semne care ne-ar alarma”, ca urmare a incidentului naval ruso-ucrainean, de duminică, din Marea Neagră, și a deciziei Ucrainei de a impune legea marțială pe 30 de zile în regiunile sale de graniță, inclusiv Odesa și Vinița. Într-un interviu televizat marți seară, Jizdan a precizat că „s-a creat un grup de lucru care urmărește ceea ce se întâmplă în Ucraina”. Totodată, Alexandru Jizdan i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni care vor trece prin punctele de frontieră să fie foarte înțelegători, deoarece ar putea să fie verificări mai riguroase, ca urmare a impunerii legii marțiale.

Marți, a avut loc o ședință de urgență a guvernului moldovean, după care premierul Pavel Filip a declarat că impunerea legii marțiale de către Ucraina nu afectează securitatea Moldovei sau regimul de trecere a frontierei. Totodată el a reafirmat că „Republica Moldova condamnă acțiunile unilaterale și provocatoare ale Federaţiei Ruse. Suntem alături de autoritățile de la Kiev, așa cum am fost întotdeauna.”

Duminică, forțele ruse de grăniceri au sechestrat trei nave ucrainene și echipajul acestora, în apropierea coastelor peninsulei Crimeea, anexată abuziv de Rusia în martie 2014, acuzând violarea apelor teritoriale. Navele ucrainene erau în drum spre Strâmtoarea Kerci, pentru a trece în Marea Azov. Kievul vorbește despre o provocare, iar președintele ucrainean Petro Poroșenko avertiza marți că incidentul ar putea duce la „un război în toată legea” între Ucraina și Rusia.