Mii de protestatari din așa-numita mișcare a „vestelor galbene” s-au adunat din nou în capitala Franței

Paris, 15 decembrie 2018.

Mii de protestatari din așa-numita mișcare a „vestelor galbene” s-au adunat din nou în capitala Franței, pentru al cincelea weekend consecutiv, deși autoritățile au făcut deja o serie de concesii majore și le-au cerut să pună capăt demonstrațiilor.

Poliţia de la Paris a fost mobilizată sâmbătă pentru orice potenţială repetare a violenţelor de la protestele mişcării „vestele galbene'' de săptăâna trecută, a anunţat şeful poliţiei din capitala Franţei, Michel Delpuech.

Delpuech a precizat că multe obiective turistice care au fost închise la protestele de săptămâna trecută, inclusiv marile muzee, vor rămâne deschise sâmbătă, la fel ca marile magazine.

Luni, președintele Emmanuel Macron a anunțat o serie de măsuri care vin în întâmpinarea cererilor protestatarilor, după ce guvernul a renuțat defiitiv la planul de a mări prețul carburanților, măsura care initial a provocat protestele din Franța.

Între timp, marți seară, la Strasbourg a avut loc un atentat terorist soldat cu patru morți. Vineri, după ce atentatorul a fost ucis de poliție, guvernul a făcut din nou apel la francezi să renunțe sâmbătă la proteste, în semn de respect pentru victimele atentatului de la Strasbourg.

La protestele de săptămâna trecută, peste 1.700 de persoane au fost arestate în întreaga ţară, iar conform presei fanceze peste 200 de persoane au fost rănite.