Pentru a șasea zi consecutiv, luni seară (17 decembrie) mii de oameni au protestat din nou la Budapesta împotriva premierului Viktor Orban și a partidului Fidesz de guvernământ, care au trecut prin Parlament o lege denumită de flexibilizare a pieții muncii: în viitor, angajatorii pot cere până la 400 de ore suplimentare pe an de la angajați pe care să le plătească în decurs de trei ani. Protestele se concentrează acum în fața televiziunii publici, acuzată că ar fi devenit „vocea” guvernului.
„Nu plecăm” și „Ne mint de dimineață până seara” au scandat protestatarii după ce doi parlamentari ai opoziției fuseseră dați afară din clădire. Cei doi încercaseră să citească, în direct, o petiție adresată premierului Orban, în care se cerea retragerea „legii sclaviei”, instituții media publice independente și o justiție independent.
Guvernul Orban a exlicat că noua lege va putea compensa parțial pentru mâna de lucru care dispare treptat din Ungaria, ca urmare a migrației. Cele mai afectate sunt industria ușoară și cea de componente auto, care s-au dezvoltat exploziv în ultimii ani, dar nu mai găsesc muncitori calificați și specialiști.
Aliații lui Orban susțin acum că protestele ar fi instigate de grupări liberale, finanțate de omul de afaceri american George Soros – s-ar putea spune inamicul public numărul unu pentru premier.