UE va continua dialogul cu R.Moldova, indiferent de rezultatele alegerilor, a spus ambasadorul Peter Michalko (nordnews.md)

Peter Michalko

Uniunea Europeană va continua dialogul cu Republica Moldova, indiferent de rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie, a declarat ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru portalul nordnews.md. „Este important ca aceste alegeri să se desfășoare în mod liber și corect. (...) Cetățenii trebuie să vadă că voința lor este respectată. Și acestea sunt și așteptările din partea partenerilor internaționali”, a spus șeful Delegației permanente a Uniunii Europene la Chișinău.

Peter Michalko a menționat că Moldova se va bucura de un suport mai mare din partea Uniunii Europene, atunci când justiția moldoveană va fi independentă, iar procesele democratice transparente.

Ambasadorul a deplâns „derapajele” înregistrate anul acesta de către R.Moldova și din cauza cărora Uniunea Europeană nu a putut să-i ofere asistența macrofinanciară. Între altele, este vorba de decizia puterii de la Chișinău de a trece la sistemul electoral mixt, ignorând recomandările Comisiei de la Veneția, anularea alegerilor pentru primăria Chișinău, adoptarea legilor privind amnistia fiscală.

Totodată, Peter Michalko a salutat progresele economice ale Moldovei înregistrate după semnarea, acum patru ani, a Acordului de Liber Schimb – 70% din exporturile moldovene fiind orientate acum spre piața europeană. Dar ambasadorul a adăugat că „fără justiție credibilă, independentă, nu este posibilă nici creșterea economică”.