Președintele Donald Trump a efectuat o vizită surpriză la o bază militară americană din Irak

Președintele Donald Trump adresîndu-se militarilor americani de la baza aeriană Al Asad, în Irak la 26 decembrie 2018.

După o vizită surpriză, miercuri 26 decembrie, la o bază militară americană din Irak, președintele Donald Trump a vizitat si trupele din Germania. La întoarcere spre Statele Unite, Trump a făcut o scurtă escală la baza militară de la Ramstein.

În cursul vizitei din Irak, președintele american a explicat din nou de ce a decis să retragă cei două mii de militari din Siria vecină: în opinia sa, milițiile organizației Statului Islamic sunt pe punctul de a fi neutralizate și orice resurecție poate fi controlată de trupele americane din Irakul învecinat.

„Nu mai vrem ca alte țări să profite de pe urma puterii noastre pentru a le apăra. Dacă vor securitate, trebuie să plătească”, a afirmat președintele, reluând o idee centrală a campaniei sale electorale din 2016 și anume că aliații, începând cu cei din NATO, profită de puterea militară americană fără a plăti într-un fel pentru securitatea pe care o primesc.

„Suntem peste tot în lume, suntem în țări de care nimeni nici nu a auzit. Este ridicol”, a mai declarat Trump în cursul vizitei surpriză din Irak.

În Siria, forțele americane au susținut o alianță de miliții kurde și arabe care a luptat cu Statul Islamic. Între timp Pentagonul a anunțat și planuri de a retrage și circa jumătate din cei 14 mii de militari din Afganistan.

În Irak, Statele Unite au peste cinci mii de militari, care sprijină forțele locale în lupta cu milițiile organizației teroriste a Statului Islamic.

A fost prima vizită a lui Trump la trupele americane staționate în străinătate de la venirea la Casa Albă în ianuarie 2017, lucru pentru care a fost aspru criticat în acești doi ani.