CEC: Vineri 4 ianuarie este ultima zi în care pot fi înregistrate grupurile de inițiativă pentru alegerile din 24 februarie

Imagine generic

Comisia Electorală Centrală reamintește că 4 ianuarie 2019 este ultima zi în care pot fi înregistrate grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat, în circumscripțiile uninominale.

Pe 24 februarie au loc alegeri generale pentru prima dată într-un sistem electoral mixt: într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. Tot atunci va avea loc și referendumul consultativ inițiat de Partidul Democrat privind reducerea numărului de parlamentari și posibilitatea ca aceștia să fie revocați în timpul mandatului, dacă alegătorii nu sunt mulțumiți de prestația lor.

Totodată, Comisia Electorală le reamintește cetățenilor moldoveni cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare și referendumul consultativ, că se pot înregistra prealabil, până pe 9 ianuarie (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Comisia Electorală Centrală informează că până pe 1 ianuarie 2019, au fost depuse 88 de solicitări pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale. Totodată, consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale au înregistrat 251 grupuri de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat, eliberându-le liste de subscripție.