Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice și ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova, inclusiv a libertății și pluralismului mass-mediei. „Mesajul meu pentru reprezentanții presei în mod special: aș dori să vă încurajez să respectați criteriile deontologice ale meseriei de jurnalist și să conștientizați că o libertate sau un drept pierdut vor fi foarte dificil de recuperat”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru Media Azi, citat de IPN.
Oficialul european a menționat că Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova include prevederi privind libertatea mass-mediei, iar subiectul este abordat sistematic în cadrul dialogului politic al UE cu Republica Moldova. „UE a cerut Republicii Moldova să asigure transparența și concurența în audiovizual, să abordeze concentrarea proprietății mass-media și să creeze un mediu care să favorizeze activitatea mass-mediei independente și oferirea de informații de înaltă calitate cetățenilor săi”, a declarat ambasadorul.
Șeful Delegației UE a mai spus că accesul la informație trebuie garantat cu găsirea acelui echilibru dintre sfera interesului public și cea a interesului privat. În orice societate accesul la informație devine crucial pentru democrație, a declarat Peter Michalko.
In opinia sa, odată cu promulgarea Codului serviciilor media audiovizuale și intrarea sa în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2019, autoritățile sunt încurajate să pună în aplicare prevederile noului Cod, mai ales aspectele referitoare la noile sarcini de monitorizare ale CCA și reforma radiodifuzorului public Teleradio-Moldova.