O dispută pe bugetul OSCE pune în pericol misiunile de observare a alegerilor din Ucraina şi R. Moldova

Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 2014

O dispută privind bugetul Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pune în pericol eforturile de planificare a misiunilor de observare a alegerilor viitoare din Ucraina şi Republica Moldova, au declarat joi diplomați din cadrul organizației, reuniți la Viena, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Franţa se opune aprobării bugetului pentru 2019 al organizației, de circa 138 milioane de euro (158 milioane de dolari), afirmând că state central-asiatice bogate în resurse energetice nu plătesc o cotă corectă de contribuție.

SUA contribuie cu 13% la bugetul OSCE, în timp ce Marea Britanie, Franța, Germania şi Italia asigură în jur de 10% fiecare.

În schimb, state precum Uzbekistan şi Kazahstan au o contribuție de 0,2% fiecare, iar Rusia, de 4%.

Potrivit unui diplomat de la Viena, Franța refuză să aprobe bugetul anual dacă baremele de contribuție nu vor fi modificate.

Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak, care a preluat președinția prin rotaţie a OSCE în ianuarie, a lansat un apel la compromis cu ocazia reuniunii celor 57 de state membre, joi, la Viena.

Finanțarea misiunii de monitorizare a conflictului din estul Ucrainei, formată din aproape 800 de persoane neînarmate, nu va fi însă afectată de impasul bugetar. Aceasta se face dintr-un buget separat, aproape egal cu bugetul general anual al OSCE, menționează sursa citată.