Președintele Donald Trump a anunțat un acord temporar cu Congresul în vederea redeschiderii imediate a guvernului american

Președintele Donald Trump vorbind astăzi la Casa Albă

Într-o alocuțiune pronunțată în cursul acestei seri la Washington, la Casa Albă, președintele Donald Trump a anunțat ajungerea la un acord temporar cu membri Congresului pentru redeschiderea guvernului, închis de la 22 decembrie 2018, în cea mai îndelungată criză de acest gen din istoria americană.

„Sînt foarte mîndru să anunț astăzi că am ajuns la un acord pentru a pune capăt închiderii și de a redeschide guvernul federal”, a spus președintele, despre înțelegerea care urmează acum să fie votată de ambele camere, Senatul și Camera Reprezentanților, iar apoi semnată de el.

Donald Trump a precizat în continuare: „Nu avem, cu adevărat, altă opțiune decît să construim un zid sau o barieră de oțel, puternică. Dacă nu vom obține o înțelegere corectă din partea Congresului, guvernul va fi ori închis din nou la 15 februare, ori îmi voi folosi prerogativele pe care le am în baza legilor și a Constituției Statelor Unite pentru a trata aceasta ca stare de urgență”.

Trump a declarat că un comitet bipartizan din Congres se va reuni în conferință pentru a prezenta un plan referitor la asigurarea securității frontierei.

La scurtă vreme după alocuțiunea prezidențială – anunță agențiile de presă și canalele de televiziune americane – liderul majorității senatoriale, Mitch McConnell, a spus în Senat că speră ca un vot să aibă loc deja în cursul acestei seri. Un consilier democrat a declarat, în același context, că dacă republicanii se decid să voteze, acordul va fi supus votului tot astăzi în Camera Reprezentanților.