Camera de Comerț Americană în România: companiile renunță la planurile de investiții și extindere în favoarea altor piețe

Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) a transmis un semnal de alarmă cu privire la ceea ce a numit degradarea accelerată a calității politicilor publice, reglementării și guvernanței în România.

„Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanțe de urgență a legislației în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor pașilor necesari pentru a asigura predictibilitatea, transparența și evaluarea impactului economic și societal al măsurilor adoptate”, se arată într-un comunicatul citat de Hotnews.ro.

Camera de Comerț Americană menționează, între altele, ordonanța de urgență care impune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici și ceea ce numește presiuni asupra unor instituții independente precum Consiliul Concurenței sau a atacurilor sistematice la Banca Națională a României.

O astfel de abordare, spune AMCham România, a transformat Programul Național de Reformă într-un document desuet. Potrivit Camerei de Comerț americane, urmare a acestor politici, companiile române renunță la planurile de investiții și extindere în favoarea altor piețe.