Ilan Shor confirmă că soția sa a cerut cetățenia moldovenească

La căsătoria lui Ilan Shor cu Jasmine

Soția controversatului primar de Orhei, Ilan Șor, este unul dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție, informeaza site-ul Basarabia.md, care citeaza o emisiune de televiziune de la Jurnal TV.
Ilan Shor a confirmat pe Facebook că soția sa intenționeaza să devina cetățean al Moldovei:
„Soția mea iubește Moldova, se mândrește cu atitudinea pe care o are față de țară. Are dreptul moral și juridic, în calitate de soție a unui cetățean al Republicii Moldova, să pretindă la obținerea cetățeniei. […] Soția mea este o artistă vestită, independentă și o persoană înstărită. În cazul în care ea va dori să investească în țara noastră, în dezvoltarea sa, atunci o va face indiferent dacă va obține sau nu cetățenia moldovenească. Sunt foarte bucuros că soția mea a luat o asemenea decizie de a avea cetățenia Republicii Moldovei în rând cu cea a Federației Ruse”, a scris Ilan Shor.

Legea privind obținerea cetățeniei moldovenești prin investiție, a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia Moldovei unui cetățean străin sau unui apatrid care aduce contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.
Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.

Legea, care functioneaza și in alte țări, inclusiv unele din Uniunea Europeana, a fost criticata de Comisia Europeana. Ascultă și Podcastul pe această temă al Europei Libere: https://moldova.europalibera.org/a/29746549.html