Oamenii care merg la slujbă sau se implică într-o comunitate religioasă tind să fie mai fericiți și mai activi civic, arată ultima analiză a centrului american Pew Research, bazată pe date din 35 de țări.
Pentru a determina tendința, cercetătorii au împărțit respondenții în trei categorii: credincioșii practicanți, respondenții afiliați unei religii și cei neafiliați niciunui sistem de credințe. Autorii au inclus în categoria credincioșilor practicanți respodenții care merg la slujbă cel puțin o dată pe lună.
În multe dintre țările analizate, cifrele au indicat o legătură clară între religie, fericire, sănătate și activismul civic. Ponderea credincioșilor practicați care se declară „sănătoși” și „foarte fericiți” este, per general, mai mare în raport cu celelalte grupuri. Tot ei sunt cei care, mai degrabă, votează regulat sau se implică în activități de voluntariat.
Totodată, cercetătorii afirmă că nu există dovezi că apartenența la o comunitate religioasă duce la niveluri ridicate de fericire, sănătate sau activism civic. „Un anumit grup de oameni ar putea fi pur și simplu mai activ în diferite domenii, inclusiv în viața religioasă. Unii ar putea fi mai activi fiindcă sunt mai fericiți și sănătoși, și nu viceversa”, scriu autorii.
Studiile anterioare au încercat să explice de ce tendința, totuși, există. Persoanele care se implică activ într-o comunitate religioasă ajung să lege prietenii cu semenii lor. Ei creează ceea ce Robert Putnam de la Universitatea Harvard numește „capital social”. Acest capital presupune că respondentul are o rețea de prieteni pe care se poate baza și cu care poate împărți vremurile bune și rele. Respectiv, afilierea la o religie contribuie indirect la bunăstare și împlinirea acestuia. În același timp, credincioșii practicanți au mai rar un comportament riscant. Mai puțini dintre ei fumează, consumă droguri sau alcool, ceea ce poate duce la o stare mai bună de sănătate.
Analiza centrului Pew Research se bazează pe câteva sondaje extinse, realizate între anii 2010 și 2014.